035 275-232 | 062 066-130

SUHA USTA

Suha usta

Svi osjećamo ponekad suhoću u ustima, npr kod dugog razgovora ili zbog stresa. Ali kod nekih osoba ovaj osjećaj suhoće u ustima je prisutan kontinuirano. Nekad može biti i trajan. Dugotrajna ili stalna suhoća usta može imati štetne posljedice na zube i sluznice usta.

Šta su najčešće smetnje kod suhoće usta?

Imate stalnu potrebu da ovlažite usta. Ova potreba se javlja kako danju tako I u toku noći. Ponekad je I sam čin gutanja prilikom jela otežan( krekeri ili hljeb), ukoliko pri tome nešto ne pijete. Hrana se lijepi u ustima I teško ju je progutati. Na usnama i jeziku je takođe prisutan ljepljiv osjećaj. Možete imati problem prilikom govora.

Šta su uzroci suhoće usta?

Stotine lijekova kao nuspojavu imaju smanjivanje lučenja pljuvačke od strane pljuvačnih žlijezda. Ovo su prije svega lijekovi koji se koriste protiv visokog pritiska (antihipertenzivi), poremećaja srčanog ritma, antidepresivi, tablete za spavanje, tablete za izmokravanje. Ovi lijekovi ne ostečuju pljuvačne žlijezde nego ih stimulišu da luče manje pljuvačke.

Bolesti

Suhoća usta se može javiti kao posljedica dehidratacije zbog povišene temperature ili proliva. Osobe kod kojih nije još dijagnostikovan diabetes se nekad godinama žale na suha usta. Ove smetnje su privremene. Ćim dodje do izlijčenja osnovne bolesti, npr diabetes je pod kontrolom, nestaju I znaci suhoće usta. Trajna suhoća usta se javlja kod osoba koje boluju npr. Od nekih sindroma kao sto je Sjpogrenov sindrom (hronicna upala pljuvačnih I suznih žlijezda). Kod ovog sindroma problem oko suhoće usta se mogu povćavati ili smanjivati, ali nikada ne nestaju. Kod Sjogrenovog sindroma suhoća usta se s godinama pojačava.

Zračenje

U slučaju karcinoma glave ili vrata, mora se sprovesti zračenje regije koja je zahvaćena karcinomom sto dovodi do trajnog ostečenja pljuvačnih žlijezda što za posljedicu ima trajnu ozbiljnu suhoću usta.

Kakve posljedice suhoća usta ostavlja na zube?

U zdravim ustima pljuvačka štiti zube i desni. Ukoliko imate nedovoljno pljuvačke, zubni plak se formira brže nego što je normalno. Usljed toga dolazi do pojave karijesa na zubima. To se dešava češće ako redovno uzimate hranu i tečnosti u kojima se nalazi puno šećera. U suhim ustima, karijes nastaje najčešće na prijelazu zuba u desni. To takođe dovodi i do nastanka infekcije desni. Nakon nekog vremena zubi postaju mobilni i počinju ispadati. Bez ekstra zaštitnih mjera, možete ubrzati gubitak zuba. Kako bi smanjili posljedice koje na zube izaziva nedostatak pljuvačke, puno pacijenata počinje sisati kisele bombone. To međutim dovodi do ostećenja cakleni i nastanka erozija zuba.

Koje su posljedice suhoće usta kod osoba sa totalnom protezom?

Često kod osoba sa totalnom protezom kod kojih je prisutna suhoća usta, proteza ne može da stoji čvrsto na svom mjestu. Totalna proteza normalno stoji na jednom sloju pljuvačke. Ukoliko taj sloj nedostaje, proteza stoji direktno na sluznici tvrdog nepca, što izaziva bolne rane.

Kakve su posljedice suhoće usta na sluznicu usne šupljine?

U slučaju nedovoljne količine pljuvačke, sluznice su sklone infekcijama i iritacijama. Ova oštečenja nastaju npr. od proteza, od sisanja tvrdih kiselih bombona ili usljed pijenja alkohola. I gljivične infekcije se brže razvijaju ukoliko nedostaje pljuvačka u ustima.

Kako popraviti posljedice suhoće usta?

Posljedice suhoće usta možete popraviti na razne načine, ovisno o uzročniku. Posavjetujte se sa stomatologom koja metoda je za Vas najbolja.

Stimulacija lučenja pljuvačke.

Vase pljuvačne žlijezde mogu privremeno slabije lučiti pljuvačku ili lučenje moze biti smanjeno kao posljedica zračenja. U oba slučaja možete producirati lučenje pljuvačke. Jedite npr hranu koju morate dobro žvakati. Pri tome se misli na tvrđi crni hljeb, mrkvu i žvake bez šećera. Lučenje pljuvačke možete povečati i konzumiranjem lagano kisele hrane kao što je voće i krastavac. Ovo često ne djeluje ili slabo djeluje kod osoba sa Sjogrenovim sindromom kao i kod osoba koje su primale zračenje u područiju glave i vrata.

Promjena lijekova

Da li su lijekovi uzrok suhoće usta? Posavjetujte se sa vašim porodičnim ljekarom ili specijalistom da li vrstu lijekova, doziranje i vrijeme kad morate uzeti lijek može promjeniti ili prilagoditi.

Da li je potrebna dodatna briga o usnoj šupljini?

Osobe kod kojih je prisutna suhoća usta, moraju puno brige posvetiti zubima i desnima, pri tome morate misliti na slijedeće:

* Perite zube dva puta dnevno mekanom četkicom uz korištenje zubne paste sa fluorom.

* Koristite svakodnevno interdentalne četkice, štapiće i zubni konac kako bi očistili područije između zuba.

* Izbjegavajte hranu i piće bogate šećerima kao i kisele produkte.

* Posavjetujte se sa Vasim stomatologom, da li morate koristiti ekstra fluoridne preparate i na koji način najbolje možete brinuti o zubima i desnima.

Osobe koje imaju totalnu protezu, moraju voditi računa o oralnoj higijeni i održavati protezu i usta čistim. Perite protezu nakon svakog obroka. Koristite četkicu namjenjenu za pranje proteze i vodu za uklanjanje ostataka hrane. Svakodnevno čistite protezu, sredstvima za dezinfekciju proteze koje možete kupiti u apoteci ili drogeriji. Prljava proteza u ustima u kojima nedostaje pljuvačka je leglo za bakterije i gljivica.

Moram li zbog suhoće usta češće posjećivati stomatologa?

Osobe sa suhoćom usta moraju najmanje svaka tri mjeseca posjetiti stomatologa. Kod osoba sa suhoćom usta, karijes se brze razvija nego što je normalno, tako da se pri šestomjesečnim kontrolama često zakasni u sanaciji nekog zuba.

suha-usta1

suha-usta2