035 275-232 | 062 066-130

FLUORIDI

Fluoridi

Šta je fluor?

Fluor je prirodni element koji caklen zuba čini otpornijim na djelovanje kiselina koje proizvode bakterije. Korištenje pravilne koncentracije fluora, spriječavamo nastanak karijesa na zubima. Zbog toga, je fluor važan u svakodnevnoj oralnoj higijeni.

Na koji način je najbolje koristiti fluor?

Najbolji način unosa fluora je pranjem zuba, jer se fluor nalazi u većini zubnih pasti.

Kada trebam početi sa korištenjem zubne paste sa fluorom?

Odmah po nicanju mliječnih zuba, potrebno je djetetu prati zube zubnom pastom sa fluorom. Pri tome trebate koristiti zubnu pastu za trenutni djetetov uzrast, jer se u njoj nalazi fluor u koncentraciji koja je dozvoljena za taj uzrast. Od druge do pete godine života, perite djetetu zube dva puta dnevno. A od pete godine perite dva puta dnevno sa zubnom pastom za odrasle ili sa zubnom pastom za uzrast od 5-12 godina.

Savjet: sve do desete godine djetetovog zivota morate mu Vi prati zube, nakon što ih je dijete samo opralo. Starija djeca mogu pretežno samostalno dobro prati zube.

Nažalost uzročnik afti jos nije potpuno jasan. Neki smatraju pad imuniteta uzročnikom afti, drugi ističu lošu oralnu higijenu kao uzrok nastanka afti, a ponekad se navodi kao uzročnik preosjetljivost na pojedine sastojke hrane. Mogu nastati kao posljedica trauma npr. ugriz u obraz ili kao posljedica opekotine nekom vrelom hranom. Nekada afte mogu nastati na mjestu iritacije, npr.oštra ivica nekog zuba ili kao posljedica loše stabilnosti totalne proteze. Afte ne nastaju kao posljedica nedostatka vitamina.

Koliko zubne paste se stavlja na četkicu?

Stavite pola do jedan centimetar zubne paste (sa fluorom) na suhu četkicu. Na ovaj način se stvara manje pjene tako da ćete biti vise fokusirani na pranje zuba.

Da li je opasno ako dijete proguta malo zubne paste?

Male količine zubne paste koje dijete proguta prilikom pranja zuba ne mogu napraviti nikakvu štetu.

Izaziva li fluor nuspojave?

Ukoliko se koristi u dozvoljenim dozama, fluor ne može izazvati neke nuspojave. WHO (Svjetska Zdravstvena Organizacija ) preporučuje upotrebu fluora u spriječavanju karijesa.

Dozvoljena upotreba fluora

0 do 1 godina

Od momenta nicanja prvih zuba, prati zube jednom dnevno uz korištenje baby zubne paste sa fluoridom.

2,3 i 4 godine

Prati zube dva puta dnevno uz korištenje baby zubne paste sa fluoridom.

5 godina i više

Prati zube dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom za odrasle. Na tržistu je prisutna i zubna pasta sa fluoridom za uzrast od 5 do 12 godina, na njoj piše "Junior". Ukoliko niste sigurni koju zubnu pastu trebate koristiti, posavjetujte se sa Vašim stomatologom.

Na koji način mogu dodatno unositi fluoride?

Pranje zuba

Dodatno pranje zuba je najjednostavniji način kako možete dodatno unositi fluoride.

Ispirati usta vodicama sa fluorom

Stomatolog može savjetovati korištenje ovih vodica, ukoliko postoji veći rizik za nastanak karijesa kod pacijenta. To je slučaj sa osobama koji nose ortodonske aparatiće.

Fluoridacija zuba

Ukoliko dodje do pojave karijesa, stomatolog vrši dodatnu fluoridaciju u ordinaciji. Savjetujemo kod djece kod koje su počeli nicati stalni zubi, pri šestomjesečnim kontrolama, izvršiti i dodatnu fluoridaciju zuba.

Pažnja: dodatno unošenje fluorida samo uz savjetovanje sa Vašim stomatologom!

flourid1