035 275-232 | 062 066-130

KRVARENJE DESNI

Krvarenje desni

Dobrom higijenom usne šupljine odrzavate Vaša usta i zube zdravim. Na taj način spriječavate infekciju zubnog mesa (gingivitis) i ubrzavate njegovo liječenje.

Šta je dobra higijena usne šupljine?

Dobra higijena usne šupljine podrazumjeva dva puta dnevno prati zube zubnom pastom sa fluoridom kao i jednom u toku dana čistiti prostore između zuba interdentalnim četkicama ili štapićima. Ukoliko je taj prostor između zuba previše uzak, možete koristiti zubni konac.

Kako izgleda zdravo zubno meso?

Zdravo zubno meso je roze boje, čvrsto prijanja uz zubei ne krvari pri pranju zuba.

Kako primjećujem da mi je zubno meso inficirano?

Zubno meso je crveno, otečeno i krvari pri pranju zuba. Zubno meso može biti kompletno inficirano, ili samo oko pojedinih zuba ili između dva i više zuba. Inficirano zubno meso je često praćeno neprijatnim okusom u ustima kao i neprijatnim zadahom iz usta. Spontano obično ne boli, ali nastupa bol ako dodirujete inficirano zubno meso. To primjećujete ako koristite interdentalne četkice, štapiće ili dentalni konac.

Šta je uzrok infekcije zubnog mesa?

Uzročnik infekcije je zubni plak (naslage na zubima), koji se nalazi na prelazu sa zuba na zubno meso kao i u prostoru između zuba. Ukoliko ovaj plak ne uklanjate, on zajedno sa bakterijama koji se u njemu nalaze, uzrokuje infekciju zubnog mesa. Plak koji nije uklonjen na vrijeme, vremenom se stvrdnjava i prelazi u zubni kamenac. Na ovaj kamenac se lako veže jos više naslaga. Uslijed toga se sve više povećava iritacija zubnog mesa. Tablete za prebojavanje plaka mogu biti dobro pomoćno sredstvo u detekciji naslaga. Ove tablete sadrže boju koja oboji plak i na taj način on postaje vidljiv tako da ga lako možete ukloniti.

Mogu li plak ukloniti vodicama za ispiran je usta?

Neke vodice za ispiranje usta olakšavaju uklanjanje plaka. Ali ne mogu zamijeniti koristenje zubne četkice, interdentalnih četkica i zubnog konca. Vodice za ispiranje usta mogu uglavnom ukloniti neugodan ukus u ustima i neugodan zadah.

Šta može stomatolog učiniti kod infekcije zubnog mesa?

Vaš stomatolog vam može dati savjete i instrukcije u vezi higijene usne šupljine. On takođe može ukloniti nakupljeni zubni kamenac. Imate li puno zubnog kamenca? Pitajte Vašeg stomatologa koju zubnu pastu trebate koristiti. Neke zubne paste smanjuju nastanak kamenca u ustima. Ali prije svega, dobra higijena usne šupljine je osnov za očuvanje zdravog zubnog mesa.

Šta se može desiti ako ništa ne preduzimam u vezi inficiranog zubnog mesa?

Posljedice infekcije zubnog mesa su kod svakog različite. Infekcija se može proširiti sa zubnog mesa na kost. Konačno, kost oko zuba može biti toliko oštećena, da Vam zubi postanu mobilni i na kraju ih morate izvaditi. Ova ozbiljna forma gingivitisa se naziva parodontitis.

Da li je pušenje štetno za zubno meso?

Pušenje ostavlja, pored poznatih posljedica na vaše opšte zdravlje, i velike posljedice na zdravlje usne šupljine. Zubno meso pušača je svijetlije boje i slabije krvari iako je inficirano, tako da se gingivitis teže detektuje. Oporavak zubnog mesa traje duže kod pušača.

Ja sam trudna. Imam li veće šanse za nastanak gingivitisa?

Tokom trudnoće imate veće šanse za infekciju zubnog mesa. Zbog promjenjenog hormonalnog statusa u toku trudnoće, Vaše zubno meso reaguje dramatičnije na prisutnost plaka. Zbog toga je u toku trudnoće potrebno posebnu pažnju posvetiti dobroj higijeni usne šupljine. Ukoliko dobro uklanjate plak sa zuba i zubnog mesa, trudnoća neće uzrokovati probleme na zubnom mesu.

Moje zubno meso je i dalje inficirano. Šta dalje?

Inficirano zubno meso se moze oporaviti, samo ako održavate dobru higijenu usne šupljine. Nije dovoljno samo prati zube dva puta u toku dana. Potrebo je i pažljivo uklanjati plak između zuba. To je potrebno činiti jednom dnevno pomoću interdentalnih četkica, štapića ili zubnog konca. Ukoliko i pored toga i dalje imate problema sa zubnim mesom, kontaktirajte Vašeg stomatologa.

krvarenje1

krvarenje2