035 275-232 | 062 066-130

STOMATOLOŠKA KONTROLA KOD DJECE

Stomatološka kontrola kod djece

Redovna kontrola zuba od strane stomatologa je veoma važna za zube. Zbog toga je potrebno da i vaše dijete već od druge godine života vodite na kontrole.

Od koje godine je potrebno voditi dijete na kontrolu kod stomatologa?

Druga godina života je idealno vrijeme za prvu posjetu stomatologu. To možete učiniti npr. ako i samio morate kod stomatologa na kontrolu. Vaše dijete će pri toj prvoj posjeti razgledati po ordinaciji. Na taj način dijete stiče povjerenje u stomatologa i okruženje.

Moram li dijete pripremiti za prvu posjetu stomatologu?

Potrebno je dijete pripremiti za prvi posjet stomatologu. Možete mu reći da Vi morate na kontrolni pregled i da dijete može ići sa vama. Objasnite mu šta će sve vidjeti kod stomatologa, lijepu stomatološku stolicu, veliku lampu, i gospodin ili gospođa koji imaju rukavice i masku. Recite da će ako želi moći sjesti na veliku stolicu. Recite djetetu da će mu stomatolog ovaj put ili možda slijedeći, gledati u usta kao što je i Vama gledao kad ste bili na kontrolnom pregledu. Izazovite znatiželju. Posjeta stomatologu treba da bude nešto uobičajeno.

Šta ću reći djetetu o posjeti stomatologu?

Dijete najbolje možete pripremiti za posjetu stomatologu, ako mu o svemu govorite na jasan djetetu prilagođen način. Birajte objašnjenje u skladu sa životnom dobi djeteta. Ne objašnjavajte puno o tome šta će se raditi, nego više stvarajte kod djeteta osjećaj sigurnosti. Ne pričajte djetetu npr. od 4 godine o stomatološkom tretmanu. Ispričajte Vašem stomatologu o stvarima koje vaše dijete već zna, npr. o pranju zuba.

Koliko često moram dijete voditi kod stomatologa?

Uglavnom je dovoljno dovesti dijete na kontrolu dva puta godišnje. Stomatolog će pratiti rast i razvoj zuba kod Vašeg djeteta i ako je potrebno pružiti odgovarajući tretman.

Šta ako ja lično imam veliki strah od stomatološkog tretmana?

Djeca su jako osjetljiva na negativne signale. Naročito na one koji dolaze od strane roditelja. Zbog toga je veoma važno da opušteni idete kod stomatologa. Ostavite radije djete kod kuće, ako vi lično morate kod stomatologa zbog nekog tretmana. Dolazite kod stomatologa samo zbog kontrole? Povedite onda i dijete sa sobom. Ukoliko ste jako nervozni, pustite neku drugu odraslu osobu da sa Vašim djetetom dođe na kontrolu kod stomatologa.

Kontrola i mogući tretman

Šta radi stomatolog pri kontroli kod jako male djece?

Stomatološki tretman kod dvogodišnjaka najčešće nije ni potreban. Stomatolog pregleda zube i daje instrukcije.

Šta će stomatolog raditi ukoliko je djetetu potreban tretman?

Najčešći problemi kod mliječnih zuba je karijes. Najčešće se prvo javljaju na bočnim zubima. Karijes koji se širi u zubu može prodrijeti do zubnog živca i inficirati ga. Nakon nekog vremena oštećeni zubi se mogu slomiti i oštetiti stalne zube. Stomatolog će popraviti karijesom oštećene zube prije nego što karijes postane dublji i veći. Nekada je karijes tako mali, da uz redovnu kontrolu i dobru oralnu higijenu, ne napreduje u dublje zubne strukture. U tom slučaju nije potrebno bušenje zuba i postavljanje plombe. Stomatolog će vam dati instrukcije o načinu ishrane. Ukoliko je karijes na mliječnim zubima koji će ubrzo ispasti i biti zamjenjeni stalnim zubima, onda nije potreban nikakav tretman.

djeca1

djeca2

djeca3