035 275-232 | 062 066-130

OD PRIRODNIH ZUBA DO TOTALNE PROTEZE

Od prirodnih zuba do proteze

Dobili ste totalnu protezu. To je velika promjena, jer totalna proteza ima važnu ulogu pri žvakanju i govoru. Pored toga, vještački zubi utiču i na vas izgled. Vaši zubi su prvo što se primjeti na Vašem licu.

Vađenje zuba

Vađenje zuba se obično izvodi u nekoliko posjeta. Stomatolog prvo vadi bočne zube, a na kraju prednje zube, prije svega da bi se zubno meso postepeno oporavilo, a i da pacijent ne bude dugo bez svih zuba. Tokom perioda zarastanja rana ishrana može biti otežana jer je žvakanje hrane otežano. Prije nego što pristupi vađenju zuba, stomatolog će napraviti otisak vaše vilice sa postojećim zubima. To se radi pomoću kašike za otiske, napunjene sa specijalnom otisnom masom. U zubotehničkoj laboratoriji se ovaj otisak izljeva u gipsani model. Na ovom modelu se pravi individualna kašika kojom se uzima novi jos precizniji funkcionalni otisak. I ovaj otisak se izljeva u gipsu i na njemu se pravi definitivna totalna proteza.

Zadovoljni ste bojom,formom i položajem svojih zuba? Ili možda ipak ne?

Informirajte svog stomatologa o tome , prije nego što totalna proteza bude napravljena. Stomatolog Vam može dati odgovarajući savjet. On će pokušati da vodi što više računa o vašim željama.

Totalna proteza se postavlja odmah u usta

Ranije su pacijenti prije nego što im bude izrađena totalna proteza, neko vrijeme bili bez zuba. Sada to više nije potrebno. Privremena ili kako se još naziva imedijatna proteza, postavlja se u usta čim zubi budu izvađeni. Dakle direktno preko svježih rana. To vam zvuči možda čudno, ali ovakav postupak ima veliku prednost. Vaša proteza u ovom slučaju predstavlja jedan veliki zavoj preko ekstrakcionih rana. Ako se pogledate u ogledalo, vjerovatno će vam trebati neko vrijeme da se naviknete na vaš novi osmjeh.

Prvi dan sa novom protezom

Vaša totalna proteza vjerovatno prvi dan ne stoji baš najbolje. Može u početku žuljati i izazivati bol. I pored toga, prvi dan je ne smijete skidati jer je možda nećete moći sami vratiti u usta.

Produženo krvarenje

Prvi sat nakon vađenja zuba, moguće je blago krvarenje iz rana, tako da Vam pljuvačka može biti ružičasta. Ovo krvarenje će brzo prestati i pljuvačka je opet normalne boje. To ne znači da su rane već zarasle. Preporučujemo da prvih 24 sata ne ispirete usta vodom. U ekstrakcionim se formiraju krvni ugrušci koje ispiranjem možete ukloniti i ponovo će se javiti krvarenje. Možete normalno piti tekućinu, ali ne ispirati usta. I pored preduzetih preventivnih mjera, nekad je moguće da se javi produženo krvarenje. Kontaktirajte Vašeg stomatologa. Takođe ga trebati kontaktirati i ako imate velike bolove. Vodite računa o tome koje analgetike (tablete za ublažavanje bolova) koristite, jer neki od njih, kao npr. Aspirin, Andol, Brufen ili Voltaren, izazivaju produženo krvarenje.

Navikavanje na totalnu protezu

Tek slijedećeg dana možete izvaditi protezu iz usta. Zavisno šta je dogovoreno sa stomatologom, to će te uraditi ili Vi ili Vaš stomatolog. Vodite računa o ekstrakcionim ranama ukoliko sami vadite protetezu iz usta. Operite protezu pod mlazom tekuće vode koristeći i zubnu četkicu. Usta možete pažljivo isprati mlakom vodom. U vodu možete dodati i malo soli. Takođe možete usta ispirati sa nekim sredstvom za ispiranje kao što je Corsodyl ili Perio-Aid. Takođe je moguće ispirati čajem od kamilice. Nakon nekoliko dana rane počinju da zarastaju i bol se smanjuje. Polako se navikavate na totalnu protezu. Za sve je potrebno vrijeme. Period navikavanja je individualno različit. Neko se navikava Brže, neko sporije. Imate puno problema sa protezom? Kontaktirajte Vašeg stomatologa.

Ishrana

Žvakanje hrane sa totalnom protezom u početku može biti otežano. Sami ćete vidjeti koju hranu možete žvakati a koju ne. Prvih dana jedite pire, mljeveno meso i mekano voće. Nakon toga pokušajte uzeti komad krompira i ribu. Nakon Nekog vremena moći ćete jesti meso i jabuku. Sa totalnom protezom ćete teško moći odgrizati hranu (npr. jabuku). Isjecite hranu u zalogaje i odvojite dovoljno vremena za jelo.

Govor

U početku se morate navići na pričanje sa novom protezom. Primjetit ćete da "šuškate" kad pričate. Pojedini glasovi će vam zvučati drugačije nego kako ste navikli, kao da pričate "punim ustima". To je normalno. Vaša usta se moraju navići na totalnu protezu. Uglavnom nakon nekoliko dana zvučat ćete bolje. Vježbajte izgovor pojedinih glasova naglas čitajući novine.

Redovno pranje i održavanje

Vaša totalna proteza je nova i lijepo izgleda. Naravno da želite da takva i ostane. Ybog toga se proteza, kao i prirodni zubi, mora redovno prati i čistiti. Ukoliko protezu nakon jela ne perete, ispod proteze, na sluznici usta, ostaje hrana koja može izazvati infekciju sluznice. Zbog toga je potrebno protezu nakon svakog jela temeljno oprati uz korištenje specijalne četkice za proteze. Nije potrebno koristiti zubnu pastu. Zubna pasta je ponekad abrazivna i može izazvati oštećenja na protezi. Totalna proteza je glatka tako da tokom pranja morate voditi računa da Vam ne isklizne iz ruke. Zbog sigurnosti, naspite u lavabo malo vode prije pranja proteze, tako da se neće proteza oštetiti ukoliko Vam isklizne u lavabo tokom pranja.

Čistite protezu nakon svakog obroka

Svakodnevno čistite protezu sa odgovarajućim sredstvom za čišćenje. Pitajte Vašeg stomatologa za savjet. Stavite Vašu protezu jednom nedeljno u sredstvo za čišćenje. Na taj način sprječavate nakupljanje kamenca na protezi. Nikada ne ostavljajte protezu u običnoj vodi a naročito ne u solnoj kiselini ili varikini.

Održavajte i higijenu usne šupljine

Pored čišćenja proteze, potrebno je dobro održavanje Higijene usne šupljine. U početku, dok rane potpuno ne zarastu, nakon svakog obroka pažljivo ispirajte usta mlakom vodom. Nakon toga, možete početi zubno meso pažljivo četkati mekanom zubnom četkicom. Možete koristiti običnu zubnu pastu. Masirajte mekanom četkicom barem jednom u toku dana sluznice na kojima leži proteza: zubne grebene, prijelaz sa grebena na obraze kao i tvrdo nepce. Na njemu mogu takođe biti ostaci hrane.

Spavati sa totalnom protezom ili ne?

Vaše vilice trebaju određeno vrijeme da se naviknu na Totalnu protezu. Zbog toga je potrebno da u početku spavate sa totalnom protezom u ustima. Nakon toga je ipak bolje da prije spavanja, vadite protezu iz usta. Na ovaj način omogućavate sluz nici usta da se preko noći odmori od pritiska. Ukoliko Vam nije ugodno spavati bez proteze, izvadite barem donju protezu. Minimalno jednom godišnjedođite na kontrolu kod stomatologa.

Korekcije

Nakon nekog vremena primjetit ćete da Vam proteza ne stoji čvrsto u ustima. To je očekivano. Rane su zarasle i zubni grebeni su blago atrofirali. Uslijed toga se stvorio prostor između zubne proteze i grebena. Nakon otprilike šest sedmica ili duže, stomatolog će Vam korigovati protezu tako što će staviti još jedan sloj kao "tapacirung" uslijed čega će Vam proteza ponovo čvršće ležati.

Kontrola

Zbog atrofije zubnog grebena, proteza počinje labavije Ležati u ustima a na pojedinim mjestima, može praviti veći pritisak, uslijed čega ćete na pojedinim mjestima osjećati bol. Ne korigujte sami protezu. Redovnim posjetama stomatologu barem jednom godišnje, možete izbjeći navedene probleme i na vrijeme korigovati (podložiti) protezu. Stomatolozi savjetuju svakih deset godina uraditi novu totalnu protezu. Osobe koje dugo godina nose neprilagođenu totalnu protezu, mogu izazvati nastajanje trazličitih nepravilnosti na sluznicama usne šupljine.

Ljepilo za proteze i ostala pomoćna sredstva

Na tržištu postoje različita ljepila za proteze, koja pomažu da proteza stabilnije leži u ustima. Ova sredstva su samo privemeno rješenje. Uzrok problema na ovaj način neće biti otklonjen. Nikada ne stavljajte vatu ili gazu ispod proteze na mjestima gdje proteza žulja. Na ovaj način ćete samo ubrzati atrofiju zubnog grebena. Proteza Vam ne leži više dobro u ustima? Idite svom stomatologu i pitajte ga za savjet.

proteza1

proteza2