035 275-232 | 062 066-130

DIABETES I ORALNO ZDRAVLJE

Diabetes i oralno zdravlje

Imate diabetes? Posvetite posebnu pažnju Vašim zubima i desnima. Osobe sa dijabetesom često imaju problema sa desnima i zubima. Uzrok može biti prisustvo veće koncentracije šećera u krvi. A visina šećera u krvi može biti nestabilna zbog problema u ustima. Na ovaj način ulazite u jedan začarani krug. Ovdje možete pročitati šta dijabetes čini Vašim zubima i desnima, kao i šta Vi sami mozete učiniti da spriječite odredjene probleme. Takodje, naći ćete savjete, pitanja i odgovore.

Kakvu štetu nanosi diabetes mojim zubima i desnima?

Osobe sa diabetesom imaju veći rizik od:

* Infekcije desni (gingivitis)

* Infekcije desni sa gubitkom kosti (parodontitis)

* Gljivične infekcije

* Suha usta

* Karijes

Kod osoba sa dijabetesom su problemi sa usnom šupljinom jos vise otežani, jer zbog ovih problema i vrijednost šečera u krvi varira.

Zdrave desni su roze boje, čvrste strukture i ne krvare pri pranju zuba.

Crvene, otečene desni koje krvare, upučuju najčešće na infekciju. Uzročnik je plak koji se nalazi na zubu kao i na prijelazu zuba na desni. Ova faza se naziva gingivitis.

Između zuba i desni se nalazi mali prostor (džep). Inficirane desni odstoje blago od vrata zuba, uslijed čega ovaj prostor postaje dublji. Infekcija desni se može proširiti u dublje dijelove i zahvatiti kost koja okružuje zub. Vezivne strukture koje se nalaze između korijena zuba i kosti bivaju ostećene i dolazi do gubitka kosti. Ovaj proces se naziva parodontitis.

Osobe sa diabetesom su više osjetljive na iritacije i infekcije. Ovo se dešava češće kod visokih vrijednosti šećera u krvi. Dakle kod loše "kontrolisanog" diabetesa kod kojeg je teško vrijednosti šećera držati pod kontrolom.

Imate često visoke vrijednosti šećera u krvi? U tom slučaju, Vaš organizam želi višak šećera eliminisati učestalim mokrenjem. Kao posljedicu povećanog izmokravanja, imate suha usta. Pljuvačka prirodno štiti usta i zube. Ukoliko imate manje pljuvačke, veći je rizik za nastanak infekcija i karijesa.

Osobe sa diabetesom imaju često i lošu cirkulaciju krvi. Ovo se naročito dešava kod osoba koje dugo godina imaju visoke vrijednosti šećera u krvi uslijed čega dolazi do oštećenja malih krvnih sudova. To je npr. razlog zbog čega kod osoba sa diabetesom rane slabije zarastaju i infekcija sporije nestaje. Infekcija u tijelu uzrokuje da vrijednosti šećera u krvi rastu. U desnima se nalazi puno malih krvnih sudova. Ukoliko su oni oštečeni, imate veće šanse za gingivitis i parodontitis.

Savjet: Imate diabetes? Držite vrijednosti šećera u krvi pod kontrolom. Na taj način spriječavate mnoge zdravstvene probleme. Pitajte Vašeg kućnog doktora, sta možete činiti da bi poboljšali vrijednosti šećera u krvi.

Pitanja i odgovori

Kako spriječiti probleme u usnoj šupljini?

Osobe sa diabetesom mogu spriječiti nastanak problema u usnoj šupljini.

Ovo pomaže:

* Dobra vrijednost šećera u krvi

* Dobra oralna higijena je izuzetno važna. Pitajte Vašeg stomatologa za savjet.

* Perite zube dva puta dnevno minimalno po dvije minute, zubnom pastom sa fluorom.

* Koristite četkicu sa mekanim (soft) vlaknima

* Čistite prostore između zuba zubnim koncem i interdentalnim četkicama.

* Ograničite uzimanje hrane i pića na sedam puta u toku dana.

* Prestanite pušiti

* Posjetite stomatologa dva puta u toku godine i informišite ga da imate diabetes.

Imate totalnu protezu? Isti savjeti vrijede i za vas.

Održavajte usta i protezu čistim. Kod osoba sa diabetesom i totalnom protezom česte su infekcije desni ispod proteze. Zbog toga je potrebno ići na kontrolu kod stomatologa dva puta u toku godine.

Kako održavati stabilnim vrijednosti šećera u krvi?

Vaš porodični ljekar ili internista kontrolišu vaše vrijednosti šećera u krvi sigurno četiri puta u toku godine. Informišite se da li je potrebno da sami mjerite šećer sa glukometrom. Koliko često morate mjeriti vrijednosti šećera u krvi zavisi od vašeg stepena diabetesa. To je dakle individualno. Normalne vrijednosti šećera u krvi su između 4,0 i 6,0 mmol\l.

diabetes1

diabetes2
diabetes3