035 275-232 | 062 066-130

ORTODONTSKI APARATIĆ

Ortodontski aparatić

Zašto mi je potreban aparatić?

Aparatić je potreban ukoliko Vam se zubi nalaze u nepravilnom položaju. Ortodontskim aparatom, oni se postavljaju u pravilan položaj.. Na taj način možete npr. bolje žvakati. Pranje zuba je takođe lakše, a samim tim i Vaši zubi će biti zdraviji. I naravno, osmijeh je ljepši sa pravilnim zubima.

Koji ortodontski aparat mi je potrebani kada se trebam javiti ortodontu?

Postoje različite vrste ortodontskih aparata kao npr fiksni apart sa bravicama. On je fiksiran za zube i ne moze se skidati. Takođe postoje i mobilni aparati koje sami mozete stavljati i vaditi iz usta. To su tzv ‘’mobilni aparatići’’. Postoje i aparatići koji su postavljeni u ustima ali su vrpcom privezani za vrat ili čelo. Možda morate nositi aparatić noću i danju? Ili samo noću? To zavisi u potpunosti od dijagnoze. Ona određuje koja vrsta aparatića Vam je potrebna i kada je potrebno početi sa terapijom.

Kako funkcionise ortodontski aparat?

Aparatić vuče ili gura pojedine zube kako bi ih doveo u zeljeni položaj. Aparatic se mora redovno podešavati, kako bi cijelo vrijeme djelovao odredjenim silama na zube.

Koliko dugo moram nositi ortodontski aparat?

U prosjeku, aparatić je potrebno nositi godinu do dvije a nekada i duže u zavisnosti od dijagnoze. U toku trajanja ortodontske terapije, ponekad je potrebno nositi različite aparatiće.

Gdje moram ići za ortodontski aparat?

Ortodont je specijalista koji postavlja dijagnozu, planira terapiju i postavlja ortodontski aparat. Ortodont prvo gleda u kojem su položaju zubi. Može se desiti da Vam kaže da ste još premladi za aparatić, jer se vilica mora jos razvijati. Ukoliko Ortodont procijeni da je vrijeme za ortodontski aparat, prvo se uzima otisak zuba donje i gornje vilice. Otisna masa najčešće ima okus peperminta. Takodje je potrebno napraviti rendgenske snimke. Na ovaj način

Ortodont određuje koji Vam je aparat potreban. Prilikom slijedeće posjete, objašnjava se plan terapije.

Koliko često moram dolaziti na kontrole?

Na kontrole dolazite pretežno jednom u toku mjeseca. U početku ove kontrole traju oko pola sata. Kasnije postaju sve kraće.

Kakav je osjećaj imati aparatić u ustima?

Prvih dana je čudan osjećaj zbog prisutnog aparatića, a nakon par dana ovaj osjećaj nestaje i naviknete se na aparatić. Ponekad nakon stavljanja aparatića ili nakon podešavanja u toku kontrole, pojedini zubi mogu biti bolno osjetljivi.

Mogu li prati zube dok nosim aparatić?

Iako imate aparatić u ustima, zube možete normalno prati. Izbjegavajte žvakaću gumu kao i ljepljive produkte kao što su karamel i toffe bombone, jer se zalijepe za aparatić i teško ih je ukloniti. Vodite računa i kad jedete vlaknasto meso i izbjegavajte gazirana pića, pri tome je Coca-Cola na prvom mjestu! U gaziranim pićima se nalazi puno šećera, a oni pospješuju nastanak plaka. Plak uzrokuje karijes, a plak je sa aparatića teško ukloniti.

aparatic1

aparatic2

aparatic3