Učitavanje. Molimo za strpljenje...


ZDRAVI ZUBI TOKOM TRUDNOĆE



Tokom trudnoće veče su šanse za nastanak infekcije desni i nastanka karijesa. Dobrom oralnom higijenom, moguće je spriječiti ove probleme.

Veća šansa za infekciju desni

Vjerovatno ste često čuli :’’Svaka trudnoća me koštala po jednog zuba….’’ Na svu sreću, to nije tačno. Tokom trudnoće imate vise šanse da dobijete infekciju desni (gingivitis). Uzročnik je zubni plak (zubne naslage). Zbog promjenjenog hormonalnog statusa, vaše desni mogu burnije reagovati na prisutni plak. Zbog toga desni brze krvare, češće otiću i osjetljivije su. Ukoliko jos pored svega ovoga, posvečujete manje pažnje oralnoj higijeni i češće jedete zbog osječaja gladi u toku trudnoće, onda imate i veće šanse za nastanak karijesa.

Preventivne mjere

Vaši zubi ne treba da imaju posljedice tokom trudnoće. Naime radi se samo o pažljivoj oralnoj higijeni i pranju zuba dva puta dnevno. Prostore između zuba čistite zubnim koncem i interdentalnim četkicama. Vjerovatno je veliki izazov prati bočne zube kod prisutne mučnine tokom trudnoće kao i čistiti prostore između zuba na mjestima gdje desni krvare. Upravo su to mjesta koje ne smijete zaobići prilikom pranja. Ukoliko je prisutna mučnina, preporučujemo izabrati zubnu četkicu sa manjom ‘’glavom’’ . Ukoliko ste u mogučnosti koristite električnu četkicu. Ne konzumirajte često slatkiše i slatke napitke. Posjetite stomatologa kad god imate nekih pitanja vezano za oralnu higijenu.

Pažnja: pretjerana ili pogrešna upotreba pomoćnih sredstava za održavanje oralne higijene, može uzrokovati oštećenja desni i zuba.

Mučnina

Tokom trudnoće je često prisutna mučnina. Neke trudnice često moraju povračati. Veliki je izazov odmah nakon povraćanja prati zube kako bi uklonili neprijatan okus u ustima. Bolje je da to i ne radite. Zelučana kiselina koja je
povraćanjem dospjela u usta, dolazi u kontakt sa zubnom cakleni i ‘’razmeksava je’’. Ukoliko neposredno nakon povraćanja perete zube zubnom četkicom i zubnom pastom (koja ima takođe abrazivno djelovanje), možete četkanjem ukloniti sloj ‘’razmeksane’cakleni. Zbog toga savjetujemo da neposredno nakon povračanja isperete usta običnom vodom ili vodicom za ispiranje usta.

Stomatološki tretmani

Informišite stomatologa o Vasoj trudnoći. Prva tri mjeseca trudnoće nije dozvoljeno rtg zračenje i snimanje zuba. Nekada se opsežni stomatološki tretmani odgađaju do završetka trudnoće. Ipak većinu stomatoloških tretmana je moguće obaviti bez rizika, takođe i sa anestezijom.

Vodite brigu o dječijim zubima

Nakon rodjenja bebe, želite dobro voditi računa o oralnoj higijeni i zdravlju zuba vašeg djeteta. Ova briga počinje čim izniknu prvi zubići. Vrijeme izbijanja prvih zuba se razlikuje od jednog do drugog djeteta. Najčešće prvi mliječni zub izbija između šestog i devetog mjeseca života.

Savjeti za zdrave dječije zube

 Dječije zube počnite prati ćim izniknu i to sa četkicom i zubnom pastom predviđenom za djetetovu životnu dob.
 Do druge godine života, perite djetetu zube jednom dnevno. Od druge godine perite dva puta dnevno.
 Pređite što ranije sa flašice na času. Većina djece može već od devetog mjeseca naučiti piti iz čase. Ograničite korištenje flašice. Često samo malo pijenja soka iz flašice, može oštetiti mliječne zube.
 Ne uspavljujte dijete flašicom. Pri tome se misli kako na sok tako i na mlijeko. U mlijeku se nalaze prirodni šećeri koji mogu izazvati nastanak karijesa. Flašica sa vodom nije štetna.

Sva ova uputstva važe nakon nicanja prvog zuba.

Imate li još pitanja? Kontaktirajte Vašeg stomatologa.



http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/nega-i-zdravlje-zuba-i-desni-trudnice-da-li-su-posete-stomatologu-u-periodu-trudnoce-bezbedne-za-trudnicu-i-bebu.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/600_1480672510trudnica_zubi3.jpg

logo-light

Dugogodišnje iskustvo i rad po visokim evropskim standardima i protokolima, su ono na što smo ponosni, a takvu praksu nastavljamo da pružamo i našim pacjentima u Tuzli.
Individualni pristup svakom pacjentu, detaljan plan terapije, pri čemu se poštuju kako želje pacjenta tako i mogućnosti koje pruža savremena stomatologija, su ono po čemu će nas pacjenti prepoznati.

Novosti

    Like Us :)

    Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

    © Copyright 2017.| Dental Centar "ALMA" Tuzla. Sva prava zadržana.

    Powered by DigitalConsultingLABs