Učitavanje. Molimo za strpljenje...


MLIJEČNI ZUBIZubi su važni za žvakanje, gutanje, govor…Mliječni zubi utiču na razvoj lica i vilica. Pored toga igraju i važnu ulogu u razvoju stalnih zuba.

Kada niću mliječni zubi?

Vrijeme nicanja mliječnih zuba se razlikuje od jednog do drugog djeteta. Obično prvi zubi izbijaju između šestog i devetog mjeseca. Prva dva mliječna zuba niću u srednjem dijelu donje vilice. To su centralni sjekutići. Nakon toga se pojavljuju dva zuba u srednjem dijelu gornje vilice. Posljednji mlijećni zubi niću izmedju 24. I 30. mjeseca života. Potpuna mliječna denticija se sastoji od 20 zuba.

Mliječna denticija:

 Centralni sjekutići 6-9 mjeseci
 Lateralni sjekutići 12 mjeseci
 Prvi mliječni molar 16 mjeseci
 Mliječni očnjak 20 mjeseci
 Drugi mliječni molar 24-30 mjeseci

Stalna denticija:

 Centralni sjekutić 6-8 god
 Lateralni sjekutič 7-9 god
 Ocnjak 7-9 god
 Prvi premolar 9-11 god
 Drugi premolar 11-12 god
 Prvi stalni molar 5-6 god
 Drugi stalni molar 11-13 god
 Treci stalni molar >_18 god

Kada niću stalni zubi?

Stalni zubi kod djece niću izmedju 6-te i 13-te godine života. Oko 6-te godine, iza prvog mliječnog molara izbija prvi stalni molar. Ovo se obično dešava prije nego sto je došlo do smjene prednjih zuba. Ovaj stalni zub u početku leži malo niže od mliječnog zuba, pa mnogo djece a i roditelja i ne primjete da je nikao prvi stalni zub. Higijena ovog zuba je veoma važna. Zbog toga je potrebno četkicu zakositi na kraju zubnog niza kako bi i ovaj posljednji zub koji leži niže od mliječnog zuba takođe bio očišćen. Caklen tek izniklog zuba je osjetljiva i porozna. Perite vrhove kvržica ćim probiju zubno meso. Oko 12-te godine života dolazi do nicanja jos jednog stalnog molara .I oni su neposredno nakon nicanja posebno osjetljivi i lako može doći do nastanka karijesa. Treći molari (umnjaci), niću posljednji. Potpuna stalna denticija se sastoji od 8 sjekutića, 4 očnjaka, 4 premolara i 6 molara. Neki ljudi nemaju treće molare.

Imaju li sva djeca jednake šanse za nastanak karijesa?

Da li će dijete imati karijes na zubima zavisi od toga koliko često pere zube kao i od toga koliko jede slatkiše i koliko pije slatke napitke. Kod dobre oralne higijene i minimalnog unosa šećera svaki zub će biti zdrav.

Moramo li se dobro brinuti o mliječnim zubima?

Svako dijete gubi mliječne zube i zamjenjuje ih stalnim zubima. Možete pomisliti da mliječni zubi nisu toliko važni jer ce svakako vremenom ispasti i niknut će novi zdravi stalni zubi. Ništa nije manje važno. Loša oralna higijena uzrokuje karijes i infekciju desni. To uzrokuje bol zbog čega se dijete loše osjeća, slabo jede i slabo spava . Loša briga o mliječnim zubima može takođe uticati na stalne zube. To se dešava npr.  ako su mliječni zubi izvađeni prije vremena (zbog karijesa). To ostavlja nedovoljno prostora za stalne zube.

Kako da djetetu perem zube?

Da bi spriječili nastanak karijesa i infekciju desni jako je važna dobra oralna higijena. Pri tome mislimo na slijedeće:
 Perite djetetu zube jednom dnevno od momenta izbijanja prvog mliječnog zuba.
 Koristite baby četkicu sa mekanim vlaknima. Nemojte jako pritiskati.
 Kod djece do 2 godine je dovoljno prati zube jednom dnevno. Kada dijete napuni 2 godine, perite mu zube dva puta dnevno.
 Perite uvijek istim redoslijedom: vanjska strana, unutrašnja strana i grizna površina. Pravite kratke preklapajuće horizontalne pokrete. Kod djece možete koristiti i električnu četkicu.
 Pokušajte pranje zuba pretvoriti u igru i na taj način kod djeteta stvoriti povjerenje. Napravite od pranja zuba svakodnevni prepoznatljiv ritual. Smatrajte pocetak fazom navikavanja. U ovom periodu je vaznije da zubna pasta sa fluoridom dospije do svih površina zuba, nego da sve površine dovoljno dobro očistite.
 Perite zub ćim se pojavi prva kvržica.. Ovo važi kako za mliječne tako i za stalne zube. Caklen tek izniklog zuba je jos slaba, i jako je podložna nastanku karijesa.
 Prvi stalni zub izbija iza drugog mliječnog molara. Kako se nalazi nesto niže od mliječnog zuba, teško ga je vidjeti. Perite dobro i ovaj zub. Postavite četkicu bočno u odnosu na zubni niz.
 Već od druge godine stimulišite djecu da sama peru zube. Na taj naćin će steći naviku pranja zuba. Vi im morate dodatno oprati zube jer Vaša kćerka ili sin o još ne mogu dovoljno dobro uraditi. Sve do 10-te godine života, potrebno je dodatno prati zube djeci, nakon što su ih oni sami oprali.Vodite računa prilikom pranja da imate dobar pogled u usta i dobar oslonac. Probajte koji je polozaj za Vaš najudobniji. Stanite npr bočno i iza djeteta. Ukoliko rukom pridržavate bradu djeteta, naslonite djetetovu glavu na svoja prsa. Nagnite se blago preko djeteta, kako bi dobro vidjeli šta radite. Takođe možete stati ispred djeteta dok je dijete nasklonjeno potiljkoma na zid.
 Nakon nicanja prvog zuba, idite sa djetetom kod stomatologa. Na taj naćin dajete djetetu dovoljno vremena da se navikne na okruženje i na osoblje koje radi u ordinaciji.

Fluoridi

Fluor je prirodni element koji caklen zuba cini otpornijim da djelovanje kiselina koje proizvode bakterije. Upotreba odgovarajuće kolicine fluora spriječava nastanak karijesa. Količina fluorida u dječijoj zubnoj pasti je prilagođena životnom dobu. U zubnoj pasti za odrasle se nalazi veća koncentracija fluorida. Nakon 5-te godine života, dijete može koristiti zubnu pastu za odrasle.
Ili koristite zubnu pastu na kojoj pise ‘’junior’’. Gledajte uvijek sta pise na pakovanju ( npr. 5-12 god).

Kakav je uticaj hrane i pića na mliječne zube?

U većini naše hrane i pića, nalaze se šećeri i skrob. Oni mogu biti štetni za zube. Ovo vrijedi posebno za ‘’ljepljive’’ produkte. Bakterije u ustima pretvaraju šećere u kiselinu. Ove kiseline oštecuju caklen. Na sreću, pljuvačka ima funkciju samočisćenja i na taj način štiti zube. Ona neutralizira kiseline koje bakterije produciraju. Međutim, za ovaj proces je potrebno određeno vrijeme. Zbog toga je potrebno ograničiti dječije momente za jelo i piće na maksimalno 7 puta u toku dana. To znači 3 puta obrok i 4 puta međuobrok. Dajte djetetu radije tvrđe nego slađe obroke. Pokušajte da ne naviknete Vaše dijete na slatko i ne dodajite šećere u hranu i piće. Birajte običnu vodu umjesto soka. Kisele namirnice mogu takođe uzrokovati oštećenje nego flašica.

Od 9-tog mjeseca koristite času umjesto flašicu. Možete koristiti flašicu sa čvrstim kljunom kao međufazu. Večernje i noćno pijenje slatkih napitaka ili mlijeka iz flašice je jako štetno za zube. Noću se u ustima stvara manje pljuvačke koja štiti zube. Flašica sa vodom u toku noći nije štetna. Često konzumiranje preko flašice ili kljunašice, voćnih sokova, slatkih napitaka, voćnog jogurta ili mliječnih napitaka, ostečuje zube. Na ovaj način nastaje tzv. ‘’karijes flašice’’. Dajte djetetu da slatki napitak popije odjednom a ne da pije ‘’po malo’’ tokom cijelog dana. Izaberite običnu vodu umjesto slatkih napitaka.

Radije cucla nego palac

Sisanje je za bebu prirodna ,instiktivna potreba. Djeca rado sisu cuclu ili palac. Ovo pretežno ne stvara problem kod mliječnih zuba. Kad niknu stalni zubi, sisanje može potisnuti prednje zube i gornju vilicu prema naprijed. Dijete sise palac? Dajte mu radije cuclu. Dijete stavlja palac brže i češće u usta. Cuclu mozete lakše skloniti. Zbog toga je puno lakše dijete odviknuti od sisanja cucle nego od sisanja palca. Pokusajte odviknuti dijete sto ranije, a svakako prije nicanja stalnih zuba.

Osnovni savjeti o fluoridu

0 i 1 godina
Od nicanja prvog zuba, prati 1X dnevno zubnom pastom sa fluorom
2,3 i 4 godina
2X dnevno prati zubnom pastom sa fluorom
5 godina i vise
2X dnevno prati zube pastom sa fluoridom. Možete koristiti zubnu pastu na kojoj piše ‘’junior’’. Gledajte uvijek sta piše na pakovanju, za koju je dobnu skupinu namjenjena(npr od 5 do 12 god).

Za sve dobne skupine
Informisite se kod Vašeg stomatologa o ostalim načinima fluoridacije.http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/Junior-toothpaste-tube-SAMPLE-01_web.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/Mliječni-zubi-e1451857491156.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/19400983_5f2c5aaa9e1.jpg
logo-light

Dugogodišnje iskustvo i rad po visokim evropskim standardima i protokolima, su ono na što smo ponosni, a takvu praksu nastavljamo da pružamo i našim pacjentima u Tuzli.
Individualni pristup svakom pacjentu, detaljan plan terapije, pri čemu se poštuju kako želje pacjenta tako i mogućnosti koje pruža savremena stomatologija, su ono po čemu će nas pacjenti prepoznati.

Novosti

    Like Us :)

    Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

    © Copyright 2017.| Dental Centar "ALMA" Tuzla. Sva prava zadržana.

    Powered by DigitalConsultingLABs