Učitavanje. Molimo za strpljenje...


FLUORIDISta je fluor?

Fluor je prirodni element koji caklen zuba čini otpornijim na djelovanje kiselina koje proizvode bakterije. Korištenje pravilne koncentracije fluora, spriječavamo nastanak karijesa na zubima. Zbog toga, je fluor važan u svakodnevnoj oralnoj higijeni.
Ma koji način je najbolje koristiti fluor.

Najbolji nacin unosa fluora je pranjem zuba, jer se fluor nalazi u večini zubnih pasti.

Kada trebam početi sa korištenjem zubne paste sa fluorom?

Odmah po nicanju mliječnih zuba, potrebno je djetetu prati zube zubnom pastom sa fluorom. Pri tome trebate koristiti zubnu pastu za trenutni djetetov uzrast, jer se u njoj nalazi fluor u koncentraciji koja je dozvoljena za taj uzrast. Od druge do pete godine života, perite djetetu zube dva puta dnevno. A od pete godine perite dva puta dnevno sa zubnom pastom za odrasle ili sa zubnom pastom za uzrast od 5-12 god ( obično na njima piše Junior).

Savjet: sve do desete godine djetetovog zivota morate mu Vi prati zube, nakon što ih je dijete samo opralo. Starija djeca mogu pretežno samostalno dobro prati zube.

Koliko zubne paste se stavlja na četkicu?

Stavite pola do jedan centimetar zubne paste (sa fluorom) na suhu četkicu. Na ovaj način se stvara manje pjene tako da ćete biti vise fokusirani na pranje zuba.

Da li je opasno ako dijete proguta malo zubne paste?

Male količine zubne paste koje dijete proguta prilikom pranja zuba, ne mogu napraviti nikakvu štetu.

Izaziva li fluor nuspojave?

Ukoliko se koristi u dozvoljenim dozama, fluor ne moze izazvati neke nuspojave. WHO (Svjetska Zdravstvena Organizacija ) preporucuje upotrebu fluora u spriječavanju karijesa.

Dozvoljena upotreba fluora
0 do 1 godina
Od momenta nicanja prvih zuba, prati zube jednom dnevno uz korištenje baby zubne paste sa fluoridom.
2,3 i 4 godine
Prati zube dva puta dnevno uz koristenje baby zubne paste sa fluoridom.
5 godina i više
Prati zube dva puta dnevno zubnom pastom sa fluoridom za odrasle. Na tržistu je prisutna i zubna pasta sa fluoridom za uzras od 5 do 12 godina, na njoj pise ‘’Junior’’. Ukoliko niste sigurni koju zubnu pastu trebate koristiti, posavjetujte se sa Vašim stomatologom.

Na koji način mogu dodatno unositi fluoride

Pranje zuba
Dodatno pranje zuba je najjednostavniji način kako mozete dodatno unositi fluoride.

Ispirati usta vodicama sa fluorom
Stomatolog moze savjetovati korištenje ovih vodica, ukoliko postoji veći rizik za nastanak karijesa kod pacijenta. To je slučaj sa osobama koji nose ortodonske aparatiće.

Fluoridacija zuba
Ukoliko dodje do pojave karijesa, stomatolog vrši dodatnu fluoridaciju u ordinaciji. Savjetujemo kod djece kod koje su poceli nicati stalni zubi, pri šestomjesečnim kontrolama, izvršiti i dodatnu fluoridaciju zuba.

Pažnja: dodatno unošenje fluorida samo uz savjetovanje sa Vašim stomatologom!http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/tooth-with-brush-and-shield.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/zub_03.jpg

logo-light

Dugogodišnje iskustvo i rad po visokim evropskim standardima i protokolima, su ono na što smo ponosni, a takvu praksu nastavljamo da pružamo i našim pacjentima u Tuzli.
Individualni pristup svakom pacjentu, detaljan plan terapije, pri čemu se poštuju kako želje pacjenta tako i mogućnosti koje pruža savremena stomatologija, su ono po čemu će nas pacjenti prepoznati.

Novosti

    Like Us :)

    Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

    © Copyright 2017.| Dental Centar "ALMA" Tuzla. Sva prava zadržana.

    Powered by DigitalConsultingLABs