Učitavanje. Molimo za strpljenje...


DIABETES I ORALNO ZDRAVLJEImate diabetes? Posvetite posebnu pažnju Vašim zubima i desnima. Osobe sa dijabetesom često imaju problema sa desnima i zubima. Uzrok može biti prisustvo veće koncentracije šećera u krvi. A visina šećera u krvi može biti nestabilna zbog problema u ustima. Na ovaj način ulazite u jedan začarani krug. Ovdje možete pročitati šta dijabetes čini Vašim zubima i desnima, kao i šta Vi sami mozete učiniti da spriječite odredjene probleme. Takodje, naći ćete savjete, pitanja i odgovore.

Kakvu štetu nanosi diabetes mojim zubima i desnima?

Osobe sa diabetesom imaju veći rizik od:

 • Infekcije desni (gingivitis)
 • Infekcije desni sa gubitkom kosti (parodontitis)
 • Gljivične infekcije
 • Suha usta
 • Karijes

Kod osoba sa dijabetesom su problemi sa usnom šupljinom jos vise otežani, jer zbog ovih problema i vrijednost šečera u krvi varira.

Zdrave desni su roze boje, čvrste strukture i ne krvare pri pranju zuba.
Crvene, otečene desni koje krvare, upučuju najčešće na infekciju. Uzročnik je plak koji se nalazi na zubu kao i na prijelazu zuba na desni. Ova faza se naziva gingivitis.

Izmedju zuba i desni se nalazi mali prostor (dzep). Inficirane desni odstoje blago od vrata zuba, uslijed čega ovaj prostor postaje dublji. Infekcija desni se moze proširiti u dublje dijelove i zahvatiti kost koja okruzuje zub. Vezivne strukture koje se nalaze između korjena zuba i kosti bivaju ostečene i dolazi do gubitka kosti. Ovaj proces naziva parodontitis.

Osobe sa diabetesom su više osjetljive na iritacije i infekcije. Ovo se dešava češće kod visokih vrijednosti šećerš u krvi.. Dakle kod loše ‘’kontrolisanog’’ diabetesa kod kojeg je teško vrijednosti šećera držati pod kontrolom.

Imate često visoke vrijednosti šećera u krvi?U tom slucaju, Vaš organizam želi višak šećera eliminisati učestalim mokrenjem. Kao posljedicu povečanog izmokravanja, imate suha usta. Pljuvaška prirodno stiti usta i zube. Ukoliko imate manje pljuvačke, veći je rizik za nastanak infekcija i karijesa.

Osobe sa diabetesom imaju često i lošu cirkulaciju krvi. Ovo se naročito dešava kod osoba koje dugo godina imaju visoke vrijednosti šećera u krvi uslijed čega dolazi do očtecenja malih krvnih sudova.. To je npr razlog zbog čega kod osoba sa diabetesom rane slabije zarastaju i infekcija sporije nestaje. Infekcija u tijelu uzrokuje da vrijednosti šečera u krvi rastu. U desnima se nalazi puno malih krvnih sudova. Ukoliko su oni oštečeni, imate veće šanse za gingivitis i parodontitis.

Savjet: Imate diabetes? Držite vrijednosti šećera u krvi pod kontrolom. Na taj način spriječavate mnoge zdravstvene probleme. Pitajte vašeg kucnog doktora, sta mozete ciniti da bi poboljsali vrijednosti šećera u krvi

Sta je diabetes?
Diabetes je šećerna bolest. U slučaju ove bolesti, organizam ne moze iskoristiti šećere koji dospijevaju hranom u krv. Previše šećera u krvi je štetno i dovodi nakon određenog vremena do oštećenja jednog po jednog organa: oka, bubrega, usta i krvnih sudova. Krvni pritisak i holesterol su često visoki. Zbog toga je potrebno uzimati lijekove koji snižavaju količinu šećera u krvi. Diabetes je hronično oboljenje i jos uvijek se ne moze izliječiti. Postoje različiti oblici diabetesa.

Pitanja i odgovori

Kako spriječiti probleme u usnoj šupljini?

Osobe sa diabetesom mogu spriječiti nastanak problema u usnoj šupljini.
Ovo pomaže:

 • Dobra vrijednost šećera u krvi
 • Dobra oralna higijena je izuzetno važna. Pitajte Vašeg stomatologa za savjet.
 • Perite zube dva puta dnevno minimalno po dvije minute, zubnom pastom sa fluorom.
 • Koristite četkicu sa mekanim vlaknima( soft)
 • Čistite prostore između zuba zubnim koncem i interdentalnim četkicama.
 • Ograničite uzimanje hrane i pića na sedam puta u toku dana.
 • Prestanite pušiti
 • Posjetite stomatologa dva puta u toku godine i informisite ga da imate diabetes.

Imate totalnu protezu? Isti savjeti vrijede i za vas.

Održavajte usta i protezu čistim. Kod osoba sa diabetesom i totalnom protezom česte su infekcije desni ispod proteze. Zbog toga je potrebno ići na kontrolu kod stomatologa dva puta u toku godine.

Kako održavati stabilnim vrijednosti šećera u krvi?

Vaš kućni porodični ljekar ili internista kontrolišu vaše vrijednosti šećera u krvi sigurno četiri puta u toku godine. Informišite se da li je potrebno da sami mjerite šećer sa glukometrom . Koliko često morate mjeriti vrijednosti šećera u krvi zavisi od vaseg stepena diabetesa. To je dakle individualno. Normalne vrijednosti šećera u krvi su izmedju 4,0 i 6,0 mmol\l.http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/diabetes-1-465x465.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/ds00363_da00013_im01745_gingivitisthu_jpg.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/6131187729.jpg
logo-light

Dugogodišnje iskustvo i rad po visokim evropskim standardima i protokolima, su ono na što smo ponosni, a takvu praksu nastavljamo da pružamo i našim pacjentima u Tuzli.
Individualni pristup svakom pacjentu, detaljan plan terapije, pri čemu se poštuju kako želje pacjenta tako i mogućnosti koje pruža savremena stomatologija, su ono po čemu će nas pacjenti prepoznati.

Novosti

  Like Us :)

  Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

  © Copyright 2017.| Dental Centar "ALMA" Tuzla. Sva prava zadržana.

  Powered by DigitalConsultingLABs