Učitavanje. Molimo za strpljenje...


AFTE – bolne ranice u ustimaKod nekih osoba se redovno u ustima javljaju bolne ranice koje nazivamo afte. Javljaju se kako kod odraslih tako I kod djece. Uzročnik im nije u potpunosti poznat, ali na sreću, ne ostavljaju velike posljedice na zdravlje.

Sta su afte?

Afte su ranice u ustima prečnika od tri do četiri milimetra, To su sivo-bijele ili zadebljale žute fleke sa crvenim inficiranim rubom. Afte se pojavljuju na unutrasnjoj strani usana, obraza ili ispod jezika. Izazivaju sijevajucu bol narocito pri konzumiranju kisele ili zacinjene hrane. Pojedine osobe osjete nastanak afte. Oni prepoznaju bolan osječaj koji prati afte. Ponekad je I sluznica crvena.

Kako nastaju afte?

Nažalost uzročnik afti jos nije potpuno jasan. Neki smatraju pad imuniteta uzročnikom afti, drugi ističu lošu oralnu higijenu kao uzrok nastanka afti, a ponekad se navodi kao uzročnik preosjetljivost na pojedine sastojke hrane. Mogu nastati kao posljedica trauma npr. ugriz u obraz ili kao posljedica opekotine nekom vrelom hranom. Nekada afte mogu nastati na mjestu iritacije, npr.oštra ivica nekog zuba ili kao posljedica loše stabilnosti totalne proteze. Afte ne nastaju kao posljedica nedostatka vitamina.

Koliko dugo traju afte?

Što je rana veča to je I duži proces zarastanja. Nakon dvije sedmice afta mora iščeznuti.

Šta možete uraditi?

Ne dodirujte afte. Ukoliko im dirate rubove, pojačat ćete bolove. Ukoliko pažljivo perete zube I privremeno izbjegavate začinjenu I kiselu hranu, smanjit ćete I širenje afti. Neke zubne paste I vodice za ispiranje usta se preporučuju za upotrebu kod afti jer spriječavaju njihov nastanak, ali to nije naučno dokazano.

Kada morate posjetiti stomatologa?

Posjetite stomatologa ukoliko afte nisu nestale ni nakon dvije sedmice. Pitajte za savjet i ako često imate afte. Informirajte svog stomatologa ukoliko su uzrok afti oštri rubovi zuba ili plombi ili nestabilna proteza.

Postoje li lijekovi protiv afti?

Ne postoji lijek sa zagarantovanim djelovanjem. Nekim osobama pomaže ispiranje usta hlorhexidinom. Ovo je dezinfekciono sredstvo i mož e pomoći samo da smanji broj bakterija u ustima. Ove vodice ne ubrzavaju proces zarastanja a njihova primjena moze biti bolna za pacijenta.Svakodnevna upotreba zubne paste ‘’Zendium’’ može spriječiti nastanak afti (ova zubna pasta sadrži specijalan enzim koji štiti sluznicu usta od nastanka afti).

Da li su afte štetne po zdravlje?

Afte su ponekad jako bolne ali nisu opasne po zdravlje. Samo ukoliko su afte u kombinaciji sa povišenom temperaturom, tada treba konsultovati stomatologa jer je onda moguće rijeć o infekciji.

Afte

 • Rane u ustima, unutrašnjoj strani obraza, usana ili jezika

 • Javljaju se često kod pada imuniteta

 • Jako su bolne ali nisu zarazne

 • Moraju nestati nakon dvije sedmice. Ukoliko to nije slučaj, posavjetujte se sa Vašim stomatologom.http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/dca-ts-7-afte.png

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/afte-1.jpg

http://www.dentalcentaralma.com/wp-content/uploads/afte-u-ustima-580x290.png
logo-light

Dugogodišnje iskustvo i rad po visokim evropskim standardima i protokolima, su ono na što smo ponosni, a takvu praksu nastavljamo da pružamo i našim pacjentima u Tuzli.
Individualni pristup svakom pacjentu, detaljan plan terapije, pri čemu se poštuju kako želje pacjenta tako i mogućnosti koje pruža savremena stomatologija, su ono po čemu će nas pacjenti prepoznati.

Novosti

  Like Us :)

  Facebook By Weblizar Powered By Weblizar

  © Copyright 2017.| Dental Centar "ALMA" Tuzla. Sva prava zadržana.

  Powered by DigitalConsultingLABs